Everything about "AHA" moments in my life...

Monday, March 30, 2009

Volajme to SITKO – zostane, co je treba.

Tak vytahujem “zo suflika” este z decembra – niektore pointy ku krize, ktoru som zacala volat SITKO – co je treba, zostane, co nie zmizne ako aj zacalo – nepozorovane.

Takze ako to vlastne vyzera teraz v Europe – ani srnky netusia – ale aspon obecne, co sa docitavame (ako inak uz mame zistit, co sa deje): Lotyssko ide pod kyticky, Cesko sa drzi kvoli konzervovanosti obyvatelov, ktori si az tak nenapoziciavali, Polsko je viac-menej sebestacne a Slovensko sa moze vytesovat, ze sme mali Miklosa, ktory zaistil Euro, takze sme tak trochu utiekli hrobarovi z lopaty (pre tentokrat kedze zasa nasa konkurencieschopnost ide dolu vramci V4 kvoli silnemu Euru)...no,ale este ze lopaty nie su na plyn, ze 8-/. Este sme mali stastie, ze ti zo zahranicia vysolili prachy na priamo (akoze priame zahranicne investicie), takze uz raz investovane sa trochu tazsie taha s korenmi. Lepsie ako uplni predaj, ktory je uplne mimo kontrolovatelnost, ze Madari?

Apropo Madarsko. Jeden premier uz skoncil,ale este nenasli dalsieho premiera, ktoreho podla ustavy pri demisii vlady musia hned vymenovat, hups. No a Cechy, co vas (nas...ved si ich uz za svojich beriem) zasa so socanmi caka? –Zostihlovanie vladnych vydajov (POTREBNYCH) neviem ako ide Cesko predychat, kym sa zasa vsetci rozkukaju, uz bude aj koniec predsednictva EU a zostavovanie vlady zasa 100 na 100...No a Slovaci...Fico zatial predychava (par usmevov mu staci), ale zostihlovat musi aj tak. Hlavne snad nepodlahne dalsiemu populizmu, toboz protekcionizmu! No, snad Radicova zabojuje a bude mat aspon aku taku opoziciu! No a aspon cosi pozitivne - aspon sa teraz mozme vytesovat z nakupov v CR, Madarsku alebo Polsku, ktori trosku prespekulovali vstup do eurozony a ktorych mena je teraz ako bolest hlavy po party – boli menej, boli viac...hlavne uz chces aby uz nebolela – a das si nejaku headache pilulku a dufas, ze to prejde. Uvidime ako sa tato protikrizova bude volat...

Ale inak takuto logiku tu vidim. Vsetci su sice z toho trochu “zdrbli”...makaju cely zivot a hups, I do not care you have experience we dont need you any more...”...alebo firmy proste beru financnu krizu ako taku trochu vyhovorku, ze “chapes, financna kriza, nemozeme si Ta uz dovolit”...a pritom dovody za prepustanim su trosku ine (nabalovanie sa, zla managerska taktika...)...no,ale:
Nezamestnanost podpori kvalitu – ubudne “prismrdacov”, ludia si sakra daju pozor na to, ze si robia svoju pracu riadne a kvalitne, 5 kavovych prestavok denne si ziadna firma nemoze dovolit (snad len vladne instutucie este stale...zatial).

Ludia si konecne budu kupovat len to, co naozaj potrebuju – tym sa sice znizi spotreba, v ktoru je tak velmi vkladana nadej na obnovenie ekonomiky – ale mozme sa na to pozriet aj s inej stranky. Ludia kupuju menej, ale veci potrebne. Butiky s luxusnym tovarom asi pojdu pod kyticky, ale uprimne, sak to uz nemalo logicky zaklad, take blbosti aby sa predavali – ta ista vec, len ze to ma znacku, tak za 10x tolko. Asi bude nasledovat kolaps obchodnych domov....no, ale zasa na druhu stranu, konecne budeme mat doma priestor bez zbytocnych veci, ktore su aj tak na jedno pouzitie. Ale este stale mame zauzivane – “nechame, co ak by sa nahodou zislo”, takze zasa az taka velka zmena v nasich obydliach nas necaka. Ale aj tak, menej sa kupuje, menej sa vyraba - takze bude menej odpadu –– dobra sprava pre enviromentalistov ;)....

A ze viac nezamestnanych – vacsia kriminalita? ....a vacsie depresie...
Preto sa to v 30tych rokoch volalo Velka depresia asi :). No, inak vsetci z ESF co vedia, ze Buchtova robila vyskum o nezamestnanych a psychickom dopade nezamestnanosti – tak sa moze teraz teda “vyblbnut”...a asi aj nieco naznacit ceskej vlade (apropo ex-vlade), ktora ak si cudzinec a vyhodili Ta - Ti zaplati letenku domov a 500 eur – v pohode, v Kosiciach som letecky este nebola ;)...no dobre, tyka sa to skor Ukrajincov a Vietnamcov, ale ti si radsej nechty nebudu strihat, aby sa nimi mohli drzat (akoze zubami-nechtami) v CR. Sak co budu doma, stalo ich to majland sa sem dostat (podla statistik okolo 240 000 Kc), tak co by sli...len to, ze ceski danovi poplatnici asi nemaju fakt za co ine platit, len za vyhostenie cudzincov...ze by sme to trochu premysleli a radsej podporili tym zamestnanost //--\\?

No, kazdopadne hlavne doveru a optimizmus si treba zachovat medzi sebou. Zit skoromne, nebedakat, nepodliehat alkoholu, depresiam....ktore aj tak nic nevyriesia...verit, milovat, pracovat, ako by Stefaink povedal. Zbytoce neminat, ale nesetrit pod duchnu!!Ani nespekulovat!! Pekne investovat – do toho, comu rozumieme a co chapeme, ako by pan Buffet povedal ;). A zasa bude dobre. Nejako bolo, nejako bude, hlavne,ze sme zdravi a mame sa radi ;)

(...a dalsie spravy uz aj s obrazkami a zazitkami z krasnych Filipin a okolia a to ako tu prezivam vsetky vyzvy a uzivam vsetkych prilezitosti...a ako verim, milujem a pracujem;))

1 comment:

Karla Ticona said...

Jai Ho Evita!