Everything about "AHA" moments in my life...

Thursday, May 07, 2009

Bielorusko-Filipinska spolupraca alebo ako Azia vnima obchod s vychodoeuropskymi krajinami

Konferencia o Bielorusko-Filipinskej exportnej a importnej spolupraci. No, Noli mi hovori, ze Ty vyzeras jak oni, tak chod :-S....no, tak sme sli s Bryanom. No, vsetci uplne zmateni, ze co tam robi Slovenka, co vyzera ako Ruska a Kanadan, co vyzera jak Japonec medzi vsetkymi Bielorusmi a Filipincami :D....No a to bolo teda. Zacalo to zahranim filipinskej a dlhokanskej bieloruskej hymny a potom privitanim delegacie Bieloruska, ze ako su Filipincania radi, ze Bielorusi prisli. No, to bolo totalne vidiet, ako sa tvarili Bielorusi - prevazne ako vzdy oblecenych do svetlych oblekov s koselami s kratkym rukavom - ze im je to uplne akoze bla bla bla,jasne, ze vitajte, my chceme business.

No, nasledovala prezentacia Bieloruska, ze ako je to tam super, 10 mil obyvatelov, plne industrializovana krajina, socialne demokraticky stat, vyvozu plno, aj agrikulture a vede sa dari a ze proste vsetko mame a vy od nas kupujte. Vsetko sa samozrejme prekladalo do bielorustiny, anglictina na vyssich bieloruskych postoch nie je samozrejmostou. Oproti nim vyznela filipinska prezentacia akoze my sme najlepsi vo vyvoze kokosovych orechov, well....too weak for eastern european business, by som povedala.

Nakoniec sme tam s Bryanom fakt posobili ako exoti, pretoze po spomenuti slova consulting myslim vypli pocuvanie a povedali, ze 'Ty moje vyrobky ako optiku, lasery alebo traktory nekupis'. To, ze by im nasa market entry strategy pomohla hooodne, na to nepocuju. No, proste bola to mega reflexia na to, ako frci business u nas - tvrda ponuka, dopyt a frcime domov a tu, bla bla bla bla, vitajte, sme radi, ze ste prisli, stanme sa kamosmi a robme business spolu....a aki sme my fakt vychodoeuropania strasne taki hrrr a trochu arogantni, taki trochu nevychovanci...ale inak, ked o mne zistili, ze som Slovenka, tak zlati boli, ze heeej, Bratislava, Zilina :), ale boli sklamani, ze nevravim po rusky, no, takze zazitok a tiez trochu priprava na reverse culture shock ;)

No, ale najzaujimavejsie zo vsetkeho bol chlapik - filipinec, co obchoduje s ocelou - ktory sedel vedla mna. Zacal sa ma pytat, ze ci ma Bielorusko more (kvoli doprave) a ci maju bieloruske firmy post selling service (teraz tolko otazne pri cinskych autach), lebo to je hlavne to, preco nechcu kupovat vyrobky z europy. Z EU nechcu kvoli vysokym cenam, ale z ostatnych krajin kvoli tomuto a este vravel, ze vychodoeuropski obchodnici su nedovercivi a robia business uplne inak ako aziati a ze sa nechcu prisposobit. A este vravel, ze vychodoeuropski businessmani sa nevedia predat, chyba marketing, aj ked vyrobky su velmi konkurencne schopne. Tak super vidiet takyto pohlad na vec. Presne to si aj ja myslim, ze to pochadza proste z komunizmu - zostan v rade, nevystrkuj sa. Nie sme Amerika, ktora vie aj prazdny sacik predat s usmevom. Mozno sme na seba viac prisni a nevieme predavat, lebo si myslime, ze tam niekde je niekto, kto je urcite lepsi a ze sak, co robime je dobre a to sa ma predavat samo...Cudzi jazyk a orientacie na vnutorne trhy, nedovera v azijske trhy by mohla byt tiez jednym z dovodov...ale hlavne aj to, ze sa nam podla mna nechce robit vyskumy, materialy, prezentacie... 8-)

Takze tak, zasa dalsi AHA den tu, ktory mi otvoril oci o obchode v nasej malej Europe...

No comments: